Hanau Irkçı terör saldırısı 2. yılında anıldı

Özel harekat timinin düzenlediği operasyonda, saldırıyı gerçekleştiren 43 yaşındaki ırkçı terörist Tobias Rathjen ve 72 yaşındaki annesi evlerinde ölü bulunmuştu.

 

Saldırgan Rathjen'in avcılık belgesi olduğu ve ardında bir mektupla video bıraktığı kaydedilmişti.

 

Dönemin Başbakanı Angela Merkel saldırıyla ilgili "Irkçılık zehirdir, nefret de zehirdir ve bu zehir toplumumuzda vardır." ifadelerini kullanmıştı.

 

Federal Savcılık tarafından Aralık 2021'de yapılan açıklamada, saldırıyla ilgili soruşturma kapsamında başka kişilerin suç ortağı, azmettirici veya yardımcı olduğuna ya da failin bir sırdaşı bulunduğuna dair yeterli delil bulunamadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verildiği bildirilmişti.

 

Hanau kentinde anma

 

İkinci yıldönümünde kentte düzenlenen törenle anıldı. Görüntülü mesaj yayınlayan Başbakan Scholz, "Siz bizim parçamızdınız" dedi. Törene Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser'in yanı sıra Hessen Başbakanı Volker Bouffier, Hanau Belediye Başkanı Claus Kaminsky katıldı.

 

Scholz: Sizin olduğunuz yerde boşluk kalacak

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da Hanau saldırısının ikinci yıldönümü vesilesiyle görüntülü bir mesaj yayınladı. Mesajında dokuz kurbanın isimlerini okuyan Scholz, "Siz bizim ülkemizin bir parçasıydınız, bizim bir parçamızdınız" dedi. Federal hükümetin ırkçılık ve aşırı sağ kaynaklı terörle kararlı bir şekilde mücadele edeceğini belirten Scholz, "Önemli olan aşırıcıların ağlarını yok etmek ve devlet birimlerinin kurbanları ve kurban yakınlarını desteklemesini sağlamak, saldırıların önlenmesine ve siyasi eğitime daha fazla yatırım yapmak" diye konuştu.

 

Törende yaptığı konuşmada kurban yakınlarının acısını paylaştığını ifade eden Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, saldırının arka planının aydınlatılması sözü verdi. "Onlara yapılanlar benim kalbimi parçalıyor" diye konuşan Bakan, saldırıda hayatını kaybedenlerin "yabancı" değil Hanaulu olduğunu ifade etti. İçişleri Bakanı Faeser, "Saldırgan şayet Hanau'yu bölmek istediyse bunun tam aksine ulaştı: Daha fazla birlik, dayanışma, insanlık. 19 Şubat 2020'deki saldırının kurbanları bizim hep bir parçamız olarak kalacak" dedi. Devlet tarafından her tür şeffaflık ve desteğin sağlanması için elinden geleni yapacağını belirten Bakan, "Bu empati ve sorumluluk meselesi. Ve bu benim ihmallerden ve hatalardan ders çıkaran devlet anlayışım" diye konuştu.

 

Almanya'da yetkili birimler saldırıyı "aşırı sağcı ve ırkçı motifli" olarak sınıflandırdı. Federal Başsavcılık ise Aralık 2021'de saldırıya ilişkin soruşturmada takipsizlik kararı vererek ırkçı saldırıyı kapattı.

 


Bu Haberi Paylaş: